Theater Nijmegen: een theater met een rijke geschiedenis

Theater Nijmegen

 

Nijmegen is een stad met een rijke theatergeschiedenis. De oudste voorstellingen onder het oude stadscentrum werden gehouden in de Sint-Walburgakerk, gebouwd in de 12e eeuw. In de 16e eeuw kreeg Nijmegen een eigen stadsschouwburg en rond die tijd werd ook de eerste brouwerij van Nederland gebouwd. Theater Nijmegen heeft niet altijd bestaan zoals we het nu kennen. In de begintijd stond het bekend als de theaters Heiligerzand en Korte Vreedzaat. Na de Tweede Wereldoorlog begon een nieuw tijdperk voor Theater Nijmegen toen het op 28 juni 1947 Nederlands Toneel werd en onder deze naam opereerde tot 1964 toen het weer werd omgedoopt tot Theater de Smet. Het Nederlands Toneel bleef echter niet lang onder deze naam opereren; na slechts veertien jaar veranderden zij hun naam een laatste keer in Theater- en Concertgebouworkest (TCG) Nederland, dat vandaag de dag nog steeds actief is als TCG Nederland.

Theater Nijmegen: de voorstellingsruimte vandaag

We kennen het allemaal als het theater waar in 1972 de beroemde Nederlandse toneelschrijver Willem Daan werd vermoord. Die moord schokte het land en schokte de theaterwereld. Het was de eerste keer dat een Nederlandse toneelschrijver werd vermoord in het nieuwe, moderne theatergebouw. Daarna werd het gebouw voor vele doeleinden gebruikt. Het was een centrum voor de kunsten, een televisiestudio, een orkestzaal, een concertzaal en een concerttheater. Begin jaren negentig werd op dezelfde locatie een nieuw theater gebouwd. Dit gebouw is het huidige theater, en het is veel veranderd sinds de bouw ervan. Het interieur is opnieuw ontworpen, en het ziet er nu zeer modern uit. Het is een akoestisch uitstekend theater met veel zitplaatsen. Het hoofdtoneel is een veelzijdige ruimte met in totaal vijf flexibele ruimtes die gebruikt kunnen worden voor theater, dans, concerten, conferenties, theaterschoolproducties en andere voorstellingen.

De geschiedenis van Theater Nijmegen

Theater Nijmegen heeft een lange en kleurrijke geschiedenis. In de 12e eeuw werd in de stad een kleine kerk gebouwd. In 1262 werd de kerk uitgebreid en werd het de Sint-Walburgakerk. In de kerk kon men ook toneelstukken opvoeren, wat een bijzonder voorrecht was. De kerk werd opnieuw gerenoveerd in de 15e eeuw, maar toen werd ze verwoest in een wereldbrand. Er werd opnieuw een nieuwe Sint-Walburgakerk gebouwd, en deze keer werd ze gebruikt als theater. In 1566 werd het theater al "Theater St. Walburga" genoemd. In 1654 werd de kerk afgebroken en werd er een nieuw theater gebouwd. Ook dit gebouw werd het "Theater St. Walburga" genoemd.

Theater Nijmegen: waar kun je overnachten en eten in de stad?

Theater Nijmegen zelf is een heerlijke plek om te bezoeken. Maar daarnaast is er in de stad van alles te ontdekken. De centrale markt is de oudste van Nederland en dateert uit de 12e eeuw. Er zijn tal van musea, waaronder het archeologisch museum en het stadsmuseum. Verder is vlakbij het beroemde Grottenmuseum, dat beroemd is om zijn authentieke mijnopstellingen. Een andere leuke plek om te bezoeken is de Groenendaalse Plas, een van de mooiste grachten van Nijmegen. Hier kunt u de prachtige architectuur bewonderen en een verborgen strand bezoeken. Als u op zoek bent naar een plek om te verblijven, dan kunt u niet fout gaan met Hotel Mercator, Hotel de Linde of Hotel De Lutte. Alle drie zijn gelegen in het centrum van de stad en liggen op korte loopafstand van het theater. Als u op zoek bent naar een hotel met een restaurant, dan is Hotel Mercator een goede keuze, want het ligt vlakbij de centrale markt waar u heerlijk kunt eten.